ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
Η Πέλλα είναι περίκλειστη από βουνά στα ΒΔ και ΒΑ της όρια. Ξεκινώντας από τις βόρειες απολήξεις του Βερμίου στα δυτικά της Σκύδρας και συνεχίζοντας βόρεια στον επιβλητικό Βόρα και στην οροσειρά του Κόζιακα, του Πίνοβου και της Τζένας, που συναντά το Πάϊκο, στο ΒΑ άκρο της Αλμωπίας και κατεβαίνει μέχρι τα ΒΑ των Γιαννιτσών.
Ο Βόρας είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με την κορυφή του (Καϊμάκτσαλαν) να φθάνει τα 2524μ. Ο Βόρας είναι βουνό με ομαλό ανάγλυφο. Η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη μέχρι την αλπική ζώνη και την κορφή του από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο. Με τα γειτονικά του όρη Τζένα και Πίνοβο αποτελεί ένα ορεινό συγκρότημα με πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα. Στο σύνολό του το βουνό παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, με εκτεταμένες περιοχές από συνεχόμενα δάση, βαθιές κοιλάδες, χαράδρες και βοσκότοπους, που υποστηρίζουν την παρουσία πολλών σημαντικών ειδών, τόσο χλωρίδας όσο και πανίδας.
Ο Βόρας είναι το φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Πέλλας και συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Το Πάϊκο, που χωρίζει την Πέλλα από το Κιλκίς και την λεκάνη του Αξιού, πρέπει θεωρείται συνέχεια της οροσειράς του Βόρα. Γεωλογικά αποτελεί μια ενότητα με την Τζένα και το Πίνοβο. Τα υψόμετρα των κορυφών του κυμαίνονται από τα 1219 ως τα 1650μ. (Γκόλα Τσούκα). Χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο πλούτο των νερών του και την ποικιλία των βιοτόπων και της βλάστησης του. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο καστανόδασος της Ελλάδας και αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πεζοπορικό και φυσιολατρικό τουρισμό, χάρη στην ευκολία και προσιτότητα των μονοπατιών του σε συνδυασμό με την πλούσια φύση του και την κεντρική θέση του στον μακεδονικό χώρο.