Σύνδεση
Satelite Map
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το Πάϊκο είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία, τόσο χάρη στην εξαιρετική του φύση, όσο και στην ευκολία των μονοπατιών του.

Εδώ θα παρουσιάσουμε την κλασική ανάβαση στην κορυφή Γκόλα Τσούκα (1650μ.) από το Ελευθεροχώρι, που συνδυάζεται με μια συνοπτική περιήγηση στο βουνό. Η ανάβαση είναι μια κυκλική διαδρομή με αρχή και τέλος την τοποθεσία Αλώνι (800μ. υψόμετρο), πάνω από το χωριό. Από εκεί ακολουθούμε το Ρωμαϊκό μονοπάτι, που οδηγεί στη τοποθεσία Αγνάντι, ένα λιβάδι με ανοραμική θέα προς τα νότια. Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από το πυκνό δάσος με κατεύθυνση ΒΔ και σε 1χλμ. συναντά τον δρόμο που πηγαίνει προς το χωριό Καστανερή. Εμείς ακολουθούμε τον κατηφορικό δρόμο προς τα αριστερά για 800μ. περίπου, όπου θα πρέπει να βρούμε το μονοπάτι για την κορυφή στα δεξιά μας το οποίο ανηφορίζει μέσα από τη δασωμένη πλαγιά. Λίγο ψηλότερα το δάσος αραιώνει και το μονοπάτι, με κόκκινα σημάδια, πιάνει την κύρια κορυφογραμμή του βουνού. Το έδαφος μέχρι την κορυφή Γκόλα Τσούκα είναι πετρώδες.Η κατάβαση γίνεται από τις απότομες νότιες πλαγιές τη κορυφής κατευθείαν προς το καταφύγιο του ΠΟΟ Γιαννιτσών. Από το καταφύγιο ακολουθώντας για 1χλμ. τον δρόμο προς τα ανατολικά, φτάνουμε σε διασταύρωση και συνεχίζουμε δεξιά κάτω (αριστερά πηγαίνει προς Καστανερή). Στις επόμενες δύο διασταυρώσεις δασικών που συναντάμε πηγαίνουμε αριστερά. Εκεί που τελειώνει ο δασικός δρόμος αρχίζει το μονοπάτι. Στην πρώτη διασταύρωση του μονοπατιού ακολουθούμε το δεξιό ενώ στην επόμενη κεντρική διασταύρωση πηγαίνουμε δεξιά στο μονοπάτι με την ονομασία Μυστήριο. Από εδώ συνεχίζουμε δεξιά το Ρωμαϊκό μονοπάτι, ώσπου συναντάμε το δρόμο που φτάνει μέχρι το Αλώνι.

Το δάσος του Καϊμάκτσαλαν προσφέρεται για όμορφες περιηγήσεις, είτε πεζοπορικές είτε με αυτοκίνητο, μέσα από τούς δασικούς δρόμους. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα και σπανιότερα αρκούδες.

Υπάρχουν πολλές χωμάτινες διαδρομές για 4Χ4 που οδηγούν προς τα χωριά Παναγίτσα, Κερασιά, Λουτράκι και τα φημισμένα λουτρά Αριδαίας, αλλά και προς την Αχλάδα και τον Σκοπό (Φλώρινα) δίπλα από τα απομεινάρια του κάστρου της Σέτινας.


Περισσότερα
ΣΠΟΡ

Στον Αγιο Αθανάσιο υπάρχουν υποδομές για ιππασία και στην λίμνη Βεγορίτιδα για κωπηλασία.

Περισσότερα
Επιμελητήριο Πέλλας
25ης Μαρτίου 13, Έδεσσα 58200
23810 26555-6, 26735

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.